Cuprins:

1. Despre tehnologia folosita

2. O buna documentare a instalatiei: Montarea amplificatorului » Montarea boxelor de interior » Montarea microfoanelor » Montarea boxelor exterioare sau a goarnelor » Montarea clopotului » Cablarea instalatiei » Instructiuni de folosire a instalatiei » Probleme, defecte si rezolvari

1. Despre tehnologia folosita

Varietatea spatiilor interioare a bisericilor impune individualizarea fiecarei lucrari in parte. Fiecare instalatie este conceputa si reglata tinand cont de proprietatile acustice ale fiecarei biserici. Tocmai de aceea aparatura de top, oricat de sofisticata, nu da randament aici, pentru ca producatorii nu pot gasi o solutie universala de sonorizare, indiferent ca se folosesc dispozitive antimicrofonice, filtre selective sau aparate de masura acustice. Drept exemplu, au fost nevoiti sa inlocuiasca aparatura extrem de scumpa: Manastirea Curtea de Arges (Panasonic), Manastirea Cozia (Philips), Catedrala Sfantul Gheorghe - Pitesti (Panasonic si Tehnics), Manastirea Radu Voda - Bucuresti (Tehnics), exemplele pot continua.

Arhitectura bisercilor, de-a lungul timpului, a fost conceputa initial cu o acustica ce trebuia sa confere vorbitorului un ecou natural mare astfel incat vocea sa razbata pana la intrare. In timp, s-a ajuns pana acolo unde prin arhitectura bisericii ecoul natural deranja insasi vocea vorbitorului obtinandu-se o cuvantare neinteligibila. Un exemplu edificator este Catedrala Targoviste sau majoritatea bisericilor greco catolice a caror linie arhitectonica este asemanatoare. La polul opus, cele mai reusite acustic sunt bisericile din lemn.

Simplu si practic.

Inca de la inceput am pornit pe aceste premise. Preotii sunt preocupati de multe alte probleme pentru a avea grija de aparaturi complicate in reglaje si in intretinere. Pentru aceasta, amplificatoarele noastre sunt dotate cu doar doua butoane de volum: Interior si Exterior. Toate celelalte reglaje sunt facute la instalare.

Partea practica: amplificatorul este montat vertical pe catapeteasma sau pereti. Toate firele sunt suspendate si disimulate. Fiecare componenta a instalatiei se poate schimba cu usurinta, ele putand fi cu usurinta procurate din comert.

Pentru a reduce cat mai mult riscul de a se defecta componentele sunt solicitate in majoritatea cazurilor la un sfert din puterea sau dimensiunile necesare.

S-au scris multe lucrari despre sonorizarea bisericilor, insa majoritatea trata ceea ce se dorea de la o instalatie, trecand astfel pe langa fondul problemei, partea practica.

La prima vedere pare simplu: un grup de microfoane capteaza semnalul de la altar, solee sau strana, este amplificat, apoi un grup de difuzoare reda sunetul captat. Daca redarea sunetului in exterior nu ridica de obicei probleme, la interior lucrurile stau putin altfel. Sensibilitatea microfoanelor trebuie sa fie foarte mare, insa cu cat este mai mare si microfonia e mai accentuata. In esenta, captarea pe o raza mare si redarea intr-un spatiu relativ mic (inchis) reprezinta marea problema. Aici isi fac prezenta rezultatele studiilor practice pe parcursul celor 15 ani de cautari. Raspunsul a fost pe masura asteptarilor: aproape 500 de biserici enumerate in sectiunea Portofoliu beneficiaza de aplicatiile noastre.

Firme consacrate si laboratoare de cercetare al sunetului continua cercetarile in domeniu ajungand la performante de atenuare folosind solutii digitale de ultima ora cu costuri usturatoare.

Solutiile noastre sunt simple si ieftine insa bazate pe o bogata experienta cu performante egale.

Pe scurt, cheia se afla in partea electronica, proiectata de noi, fara artificii, care asigura un sunet deosebit de inteligibil.Amplificatoarele noastre au un design personalizat. Ele difera ca puteri si dimensiuni in functie de cerintele bisericii.

2. O buna documentare a instalatiei

Instructiuni de montare a instalatiei livrate prin curier
Instalatia este compusa din:

  • Amplificatorul (cu sau fara display digital) denumit pe scurt amplificator
  • Incinte acustice de interior, denumite boxe interior
  • Incinte acustice de exterior, denumite goarne sau coloane
  • Clopot - optional
  • Microfoane
  • Cabluri si materiale auxiliare (naylon, dibluri, suruburi, dibluri crestate, cleme, banda izolatoare.)

 
Cablurile ale caror mufe intra in amplificator vor fi trase, fara exceptie, pe sus, pentru a evita impiedicarea  sau ruperea accidentala, fie ca sunt fire de microfon sau de boxe.
Exceptie pot face cablurile ce duc la boxele de interior, dupa ce au iesit din altar pana la destinatie, aceasta pentru a nu dauna designului sau picturii interioare, disimularea lor facandu-se, de obicei, prin spatele scaunelor laterale (banci) din biserica.

Montarea amplificatorului
Amplificatorul este construit pentru a fi montat pe perete (sau lemn), aceasta pentru a facilita accesul la acesta si pentru a nu ocupa spatiu.
De obicei, amplificatorul se recomanda a se monta in altar, pe peretele dintre usa laterala si cele imparatesti, la o inaltime de peste 1.5 m, in asa fel incat display-ul sa fie la “nivelul ochiului”. Astfel va avea acces numai personalul calificat sa lucreze cu acesta. Carcasa amplificatorului este prevazuta cu patru gauri prin care acesta va fi prins de perete in dibluri de 8mm cu suruburile aferente, incluse in pachet..

Montarea boxelor de interior
Urmarind o linie cat de cat simetrica, boxele de interior nu se monteaza aproape de altar si nici aproape de microfoane din doua motive: pentru a evita microfonia si pentru faptul ca cei aflati in aceasta zona aud foarte bine cuvintele preotului sau cele de la strana.
La bisericile cu o lungime mica se recomanda doua sau patru boxe interior.
Doua dintre acestea sa fie montate in a doua parte a bisericii (dupa stalpii de rezistenta aflati la jumatatea bisericii) si celelalte doua in pronaos.
La bisericile de marime medie se urmareste ca distanta dintre microfoane si boxe sa fie apreciabila (peste 3 metri), pentru a putea beneficia de o amplificare mai mare in interior fara a avea microfonie.
Pentru montarea boxelor, se stabileste in prealabil locatia lor. Boxele se instaleaza vertical. Acestea se pun in asa fel incat baza boxei sa fie la inaltimea urechii enoriasului.
Urmarindu-se schema electrica (Plus este firul rosu), boxele se monteaza electric Paralel pe ambele parti.

Montarea microfoanelor
Dispunerea si numarul microfoanelor in biserica ramane la latitudinea cumparatorului. Totusi, noi recomandam a fi instalate in altar, la solee si la strana.
Mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine. Cu cat mai multe microfoane cu atat creste numarul vocilor sau zgomote inutile ce vor fi amplificate si sensibilitatea la microfonie.
Este bine ca locatia finala a microfonului sa fie cu 10 cm deasupra nivelului gurii, in dreapta capului, in asa fel incat sa capteze bine dar sa nu fie in fata vorbitorului sau sa  fie atins de acesta in trecere.
In altar, microfonul se monteaza atarnat deasupra mesei sfinte, aproape de jumatatea acesteia dar nu la mare distanta de vorbitor, urmarindu-se regula de 10-20 cm fata de gura.

Pentru prinderea acestuia se bat doua cuie (suruburi), peste nivelul capului, unul in peretele dinspre rasarit si unul pe peretele deasupra usilor imparatesti. Intre aceste cuie se intinde un fir de naylon, pe care, la randul sau, se impleteste firul de microfon, care, la distanta dorita, va atarna spre masa.

Mergand pe acelasi principiu, al microfonului atarnat, la solee, naylonul se intinde, de obicei, intre altar si candelabru, microfonul urmand a fi montat, dupa o masurare in prealabil in dreptul vorbitorului dar nu in spatele sau laterala acestuia, ca in figura alaturata (vedere de sus).
La strana microfonul poate sa stea putin mai sus fata de cantareti deoarece nivelul lor sonor este de obicei mai mare.
Pana la amplificator, pe perete sau pe lemn, cablul microfonului se prinde in traseu cu ajutorul clemelor cu cui incluse in pachet, din 70 in 70 cm, distanta variind in functie de configuratie.
Nota:
- Firele microfoanelor trebuie sa fie trase deasupra nivelului capului pentru a evita o e ventuala intrerupere. Acestea vor fi trase pe un traseu scurt urmarindu-se ascunderea lor in locuri in care aceasta este posibila.
- Pentru a evita prezenta multor cleme de prindere care deranjeaza vizual e recomandat ca traseul microfoanelor sa fie stabilit inainte si dupa tragere, acolo unde se intalnesc mai multe fire pe un singur traseu sa fie prinse cu o singura clema.

Montarea boxelor exterioare sau a goarnelor
Trasarea pentru exterior, de obicei se face pe zidul exterior al bisericii pentru ca este mai facil, se consuma mai putin cablu si nu urmeaza un traseu sinuos cum este acela din biserica.
Traseul firelor pentru exterior trebuie sa fie la o inaltime apreciabila pentru a evita vandalizarea, ruperea sau inteparea cablului cu bolduri (scurtcircuitare).
Pentru aceasta, cu firul de la amplificator se iese pe geam, pe usa de servici sau prin oricare loc accesibil catre exterior.
La prinderea firului se folosesc, de obicei, cleme crestate (incluse in pachet). Gaurile, de minim sase cm adancime, se dau cu un burghiu cu cap Widia la o frecventa de 70 – 100 cm intre ele (dar nu mai mult pentru ca vara cablul isi mareste lungimea si face “burta”). Pot fi folosite cu incredere si clemele cu cui acolo unde structura peretelui permite aceasta.
Prinderea goarnei sau a boxei exterioare se face dupa cum urmeaza:
Se stabileste locul, inaltimea si simetria boxelor, se insemneaza locul de gaurit dupa distanta gaurilor din suportul boxelor apoi sa gaureste cu burghiu cap Widia de 10 mm o gaura de 8 cm adancime. Se introduc diblurile de 10 mm cu ciocanul (atentie: gaurile sa nu fie prea largi ca diblurile sa nu iasa ulterior). Se prind suportii boxelor (goarnelor) cu suruburile aferente.
Legarea electrica a boxei se face fara a urmari polaritatea. Desizolati cablul circa 3-4 cm si asigurati-va ca legatura este bine facuta deoarece conditiile meteo tind sa slabeasca in timp protectia benzii izolatoare. Izolati separat firele de plus si cele de minus. Nu le legati ulterior impreuna.
Atentie!: nu folositi dibluri sau suruburi mai mici sau mai putin rezistente! Asigurati-va ca boxele sunt prinse foarte bine in perete. La inaltime vantul este mult mai puternic. In plus, daca o boxa cade de la cativa metri poate produce raniri grave.

 

Montarea clopotului (valabil la instalatia multimedia)
In functie de recomandare, firul pentru clopot va fi, ori comun cu cel pentru boxele exterioare, ori va fi tras separat, dupa modelul boxelor exterioare.
Urmarind polaritatea la legatura electrica, clopotul se monteaza la o inaltime mult peste nivelul capului pentru a fi auzit de la departare.
Intre clopot si “tinta” lui nu trebuie sa fie obstacole precum ziduri, pomi cu coroana deasa, etc.
Daca distanta de la amplificator pana la clopot depaseste 25 m trebuie folosit un cablu mai gros, separat de cel al boxelor exterioare.

Cablarea instalatiei
In functie de recomandari, instalatia de sonorizare si clopote digitale se monteaza in biserica, de obicei,dupa schema de mai jos:

Instructiuni de folosire a instalatiei
Instalatia are rol de amplificare a vocilor importante din biserica, (pentru amplificatorul standard) de a “bate “ clopotele sau toaca, de a reda o serie de cantari religioase, acatiste, colinde si alte sunete sau melodii si de a bate clopotele la o anumita ora (pentru amplificatorul multimedia).
Instructiunile de folosire ale sistemului multimedia difera de la model la model si sunt atasate separat de acest document.
Microfoanele amplifica de cateva ori vocea preotului sau a cantaretilor. De aceea, cu cat sursa este mai puternica sau mai aproape de microfon cu atat rezultatul va fi mai predominant. In acelasi sens, o voce care este captata mai de departe isi pierde din maretie si impozanta. De aceea se recomanda vorbirea aproape de microfon insa fara a forta nota in cautarea expresa a acestuia.
Microfoanele cu emitator (acolo unde exista) au un emitator in microfon (alimentat la baterie de 9 volti) si un receptor alimentat la priza. Folosirea acestora se face cu verificarea in prealabil daca exista baterie functionala in microfon. Bateria rezista de obicei 3-4 ore de functionare.
Amplificatorul are doua module: de interior si de exterior.
Astfel amplificarea se face separat pentru cele doua domenii cu ajutorul potentiometrelor stang si drept.
Ledul de control arata prezenta functionarea (cuplarea la priza).
Ledurile rosii de nivel arata prezenta semnalului audio.
Lateral dreapta sunt comutatoarele de microfoane. Acestea apasate in jos, opresc amplificarea microfoanelor din biserica lasand in functie numai playerul multimedia (clopote, muzica religioasa)
Deasupra, cele patru mufe negre jack sunt intrarile de microfoane. De obicei pe firele de la microfoane cu un biletel se noteaza locul acestora in biserica (altar, strana) pentru a putea fi mai usor identificate.
Limita pentru amplificarea vocii, in interior este aceea a pragului de microfonie. Atunci cand incepe sa tiuie difuzoarele se reduce doar cu putin nivelul amplificarii. Acela va fi, de principiu, nivelul de sonorizare maxim obtinut la interior.
Nu exista nicio solutie pentru a evita microfonia. Doar randamentul ridicat al unei instalatii de calitate (a nu se citi “de firma”), factorii externi si configuratia incintei pot mari sau micsora acest prag.
La exterior, lucrurile stau altfel data fiind distanta dintre microfoane si difuzoare.
Sunetul poate fi amplificat pana la sute de vati.

Sfaturi utile in folosirea instalatiei:

  • Dupa instalare evitati discutiile neadecvate in altar sau in preajma microfoanelor. Discutiile vor deveni publice…
  • Cand se fac lucrari de curatenie sau administrative asigurati-va ca microfoanele nu sunt pornite.

 

Probleme si rezolvari

Cum constatati singur ca o componenta este defecta:
Amplificatorul: In cazul in care am constatat de comun acord ca amplificatorul din perete s-a defectat va rog sa scoateti stecherul din priza, sa scoateti mufele ce vin de la microfoane, dvd sau alte conexiuni si notati (in caz ca nu sunt incriptionate) pozitia lor in amplificator.
Desurubati cele patru suruburi cu care este prins amplificatorul. Atentie: in spatele amplificatorului este un capac metalic, nu este lipit de acesta care are rolul de a proteja lemnul pe care a fost prins.Pentru remediere trimiteti componenta defecta prin posta sau curier rapid la adresa Bucuresti, Str. Padurarilor nr 76, sector 6. In functie de perioada de garantie sau postgarantie eventualele costuri se vor plati ramburs.
Boxe:
Una sau mai multe boxe nu functioneaza. Apropiindu-va de fiecare boxa in parte, atunci cand cineva vorbeste aproape de un microfon, vocea se va auzi la fel de tare in boxele functionale. Boxa defecta nu va produce niciun sunet.
Difuzoare care gajaie. Procedati ca mai sus pentru a gasi boxa cu difuzorul cu probleme. Astupati pe rand, cu mana, gaurile pe unde iese sunetul din boxa. Atentie: nu apasati inauntrul gaurii, riscati sa spargeti membrana difuzorului. Astupand cate un difuzor, se va auzi predominant difuzorul care gajaie.
Microfoane: Microfon stricat / fir intrerupt. Scotand pe rand cate un microfon sau vorbind foarte aproape de acestea veti observa daca vreunul nu functioneaza. Este recomandat sa schimbati mufele in amplificator , spre exemplu de la strana la altar, pentru a fi siguri ca defectul este de la un microfon si nu din alte cauze. Urmariti mai inainte traseul microfonului si scoateti cu grija, daca este posibil tot cablul, incepand cu mufa si terminand cu microfonul. Trimiteti prin posta la adresa de mai sus sau cea de la sectiunea CONTACT.
Cabluri: De cele mai multe ori, atunci cand se fac modificari, reparatii sau se executa pictura, majoritatea meseriasilor isi fac doar meseria lor neglijand bunurile altora. Asadar, dese au fost cazurile ca in urma lucrarilor in biserica, unele cabluri sa fie sectionate, rupte si chiar scoase de pe pereti fara a se urmari logica sau schema legaturilor pentru o reamplasare ulterioara.
Un cablu este intrerupt atunci cand:
Nu se aude nimic in difuzoare desi amplificatorul este pornit, volumul este la jumatate si microfoanele sunt inserate in amplificator.
Functionare discontinua: Amplificarea este intrerupta pe perioade aleatoare de timp fara a exista interferente radio sau niveluri diferite de volum: Un cablu este semiintrerupt. Se face verificarea legaturilor.

Se aude un tiuit sau un zgomot grav continuu si tare = microfonie.
Remediere – se reduce cu putin nivelul volumului pe partea care a produs microfonia (cel mai adesea la INTERIOR)

Se aude un fasait sau alt zgomot cand folositi potentiometrul de volum.
Potentiometrul trebuie uns sau schimbat.

Se aude un fasait sau alt zgomot cand miscati mufele microfoanelor in amplificator
Mufele trebuie sterse sau inlocuite

Se aud posturi de radio in timpul functionarii instalatiei.

O boxa sau mai multe boxe  nu functioneaza

Amplificatorul este pornit, boxele functioneaza dar nu se aud clopotele
Sistemul multimedia este dat incet din tastele de volum de pe telecomanda (sau din meniu)

O boxa gajaie (paraie)

Un microfon nu mai capteaza

 

Notiuni si abrevieri

Microfonie – este amplificarea in bucla a unui semnal. Mai exact, o anumita frecventa redata de difuzor este captata din nou de catre microfon si reamplificata. Pana nu dispare sursa, microfonia nu se opreste.
Obs. O biserica goala va intra in microfonie mai repede decat una in care exista un nivel de zgomot.

Serie: Firele unui circuit se leaga unul la capatul celuilalt. Astfel, plusul (firul rosu) al unei boxe se leaga la minusul aleia.
NICIODATA nu se conecteaza impreuna plusul cu minusul unei boxe sau al vreunui circuit.

Paralel: Firele unor circuite se leaga unul cate unul pastrand aceeasi polaritate. Plusul (firul rosu) unei boxe se leaga la plusul altei boxe.
In punte

 

  •  

  •  

More Website Templates @ Templates.com!

Cum sa alegi o instalatie de sonorizare

Trebuie sa stii de la inceput ce vrei de la o instalatie de sonorizare: amplificare in interior si in exterior, sa se auda destul de tare si neaparat clar, si in primul rand sa nu faca microfonie. Sa incepem cu amplificatorul:

Simplu, cu muzica, cu clopote? Daca enoriasii au nevoie doar sa te auda mai bine instaleaza un Amplificatoramplificator standard. Poti alege, insa, dintre putinii producatori, si amplificatoare care pot bate toaca, apoi clopotele in timpul slujbei prin tele-comanda, pot reda cantari religioase in timpul spovedaniei si pot bate clopotul la o anumita ora fara sa fi macar prezent. Pentru acestea iti trebuie o instlatie cu mp3 sau cu ecran multimedia.

Microfoane si microfonie: ca amplicarea sa aiba un randament bun trebuie, de obicei, ca vocea celui ce vorbeste la solee sa isi auda vocea in difuzoare, fara sa aiba microfonie (explicat mai jos). NU SE MAI POARTA, sau mai bine zis sunt urate microfoanele mari, cu cap rotund si maner ca cele ale lautarilor, pentru ca ies din peisajul si dogmatica specifica. De aceea recomandam si folosim microfoane mici, disimulate, cu fir negru, a carui prezenta nu deranjeaza.

Boxe si goarne

Biserica nu e o discoteca. Aici nu isi au locul boxe masive specifice muzicii, sau boxe ce nu se potrivesc cu atmosfera pioasa si duhovniceasca impusa de acel lacas de cult.

In interiorul unei biserici medii se pot instala, de obicei, 4 boxe.

La exterior, in functie de publicul tinta, se pot pune de la 1 la 6 goarne sau coloane de difuzoare (mai scumpe). Tot aici trebuie sa tii cont si de respectarea legii OMS 536/1997, care creeaza greutati in special in zonele urbane suprapopulate, la bisericile dintre blocuri.

 

Locatii mai deosebite

Sfânta Vineri - Moghioroş

Inceputa in 2008 si terminata in 2009, instalatia automatizata cu 100 de difuzoare in interior functioneaza fara proleme. Biserica sfanta vineri moghioros -sfintire

Amplificatorul a fost conceput dedicat pentru aceasta instalatie. In exterior sunt montate 6 goarne puternice.